Βιογραφία

 

Η Αναστασία Δήμου-Τζαβάρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως μοναδική κόρη του Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης Δήμου. Είχε ελληνική υπηκοότητα και κατά το θρήσκευμα ήταν χριστιανή ορθόδοξη.

Παρακολούθησε τα μαθήματα του Ε΄ Γυμνασίου θηλέων Θεσσαλονίκης, και γράφτηκε κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σπούδασε στο Κλασσικό Τμήμα.

Για να επιδοθεί σε κατεξοχήν φιλοσοφικές σπουδές μεταγράφηκε στο Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με βαθμό «λίαν καλώς». Οι καθηγητές Φιλοσοφίας, τους οποίους κυρίως παρακολούθησε, ήταν η Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, ο Αύγουστος Μπαγιόνας, ο Γεώργιος Μουρέλος και ο Νικόλαος Αυγελής. Οι διπλωματικές της εργασίες είχαν τα εξής θέματα: α) «Η έννοια του κόσμου στη φιλοσοφία του Μάρτιν Χάιντεγγερ» (καθηγήτρια: Τ. Πεντζοπούλου-Βαλαλά), και β) «Η έννοια του ωραίου στην Αισθητική του Χέγκελ» (Καθηγητής: Α. Μπαγιόνας).

Πήρε επί σειρά ετών μαθήματα γερμανικής γλώσσας, αρχικά ιδιωτικά και εν συνεχεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, έπειτα στη Dolmetscher Schule του Μονάχου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε του Blaubeuren (Ulm της Δ. Γερμανίας) και στο Τμήμα “Deutsch als Fremdsprache” του Πανεπιστημίου του Freiburg. Εκτός από τη γερμανική γλώσσα, την οποία κατέχει άπταιστα, κατέχει σε ικανοποιητικό βαθμό τη γαλλική.

Ως προπτυχιακή φοιτήτρια παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα αρχαίων ελληνικών, λατινικών και γερμανικών. Αυτή τη διδακτική της δραστηριότητα είχε την ευκαιρία να συνεχίσει και μετά τις προπτυχιακές της σπουδές, σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, όπου η πρεσβεία της Βόννης εκτιμώντας τις διδακτικές της μεθόδους τής ανέθεσε την οργάνωση σχολείων μητρικής γλώσσας για τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού (στο Heidenheim κοντά στο Herbrechtigen, και στα Oberderdingen και Bretten κοντά στην Καρλσρούη). Δίδαξε επίσης Νέα Ελληνικά για αλλοδαπούς στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Freiburg.

Παρακολούθησε μαθήματα Παιδαγωγικής στην Ανωτάτη Παιδαγωγική Σχολή του Esslingen. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας στους εξής καθηγητές: στον Priv. Doz. Dr. Klaus Wellner (ειδικευμένο σε θεωρίες σχετικά με τη συνείδηση), στην καθηγήτρια Ute Guzzoni ένα κύκλο σπουδών πάνω στη «Διαλεκτική του διαφωτισμού» των Max Horkheimer και Theodor Adorno, και στον καθηγητή Max Müller πάνω σε θέματα υπερβατολογικής φιλοσοφίας και υπαρξισμού. Υπό την αιγίδα του διευθυντή του αρχείου Χούσσερλ στο Freiburg, καθηγητή Werner Marx, παρακολούθησε μαθήματα Φαινομενολογίας. Κυρίως όμως την είλκυσαν τα μαθήματα του καθηγητή Friedrich-Wilhelm von Herrmann σχετικά με την πρώιμη και την ύστερη φιλοσοφία του Μάρτιν Χάιντεγγερ. Εκτός από τη Φιλοσοφία ως κύριο κλάδο παρακολούθησε μαθήματα Κλασικής Φιλολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, κυρίως στους καθηγητές Wolfgang Kullmann (ειδικευμένο στην αριστοτελική φιλοσοφία) και Renate Zoepffel (σχετικά με τη στωική Ηθική στην αρχαία, μέση και ύστερη Στοά).

Χάρη σε μία μεταπτυχιακή υποτροφία της Konrad-Adenauer-Stiftung, επιδόθηκε απερίσπαστα στη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής υπό την εποπτεία του γερμανού καθηγητή F.-W. von Herrmann. Το θέμα της διδακτορικής της εργασίας προέκυψε από ένα συνδυασμό των ενδιαφερόντων της για την κλασική αρχαιοελληνική φιλοσοφία (αριστοτελική Λογική) και για τη φιλοσοφική σκέψη του 20ού αιώνα (Φαινομενολογία και Φιλοσοφία της ύπαρξης). Ο διδακτορικός τίτλος (Dr.Phil.) της απονεμήθηκε στις 5-7-1991.

Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως φιλόλογος στο Λύκειο Βάμου του Νομού Χανίων. Οι ικανότητές της ως εκπαιδευτικού εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους προϊσταμένους της, επειδή σ’ αυτό το Λύκειο τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ατίθασα και δημιουργούν προβλήματα στους καθηγητές. Κατά το σχολικό έτος 1993-1994 αποσπάστηκε στον Παιδαγωγικό Τομέα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου επόπτευσε τους φοιτητές κατά τη διδακτική τους άσκηση στα μαθήματα φιλολογικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης της εμπειρίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Volksuniversität) του Freiburg στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, δίδαξε στα ελληνόγλωσσα τμήματα του Τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά τα σχολικά έτη 1998-2000 αποσπάστηκε στα Τ.Ε.Ε. (= Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) Ρεθύμνου. Τον Σεπτέμβριο του 2000 μετατέθηκε στο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εδρεύει στο Ρέθυμνο. Εκεί δίδαξε κατά τα σχολικά έτη 2000-2006.

Το 2005 εκλέχτηκε ως Λέκτωρ Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Φιλοσοφία – Αισθητική». Σ’ αυτή τη θέση διορίστηκε στις 10 Μαρτίου 2006.

Στις 9 Ιουλίου 2013 εξελίχθηκε σε Επίκουρο Φιλοσοφίας στο ίδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Απεβίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017.